Istoric

Evolutia institutiei

În anul 1924, în partea nordica a „orasului de jos", s-a înfiintat Scoala Primara Nr.2 din Alba Iulia, a carei continuatoare este actuala Scoala Generala „Vasile Goldis".

În anul 1931 a luat fiinta Scoala Primara Nr.3, cu predare în limba româna, cunoscuta sub numele de „Scoala Evreiasca" deoarece a functionat în cladirile comunitatii evreiesti, fiind o institutie scolara independenta pâna în 1964 când s-a unificat cu Scoala Generala Nr.1.

În anul 1948, în urma reformei învatamântului, Scoala Primara Nr.2 devine Scoala Generala Nr.1.

Scoala Elementara Romano - Catolica de fete si Gimnaziul Romano - Catolic de fete s-au transformat în Scoala Elementara Nr. 7, cu predare în limba maghiara.

Scoala Primara Germana devine Scoala Elementara Germana Nr.6 care a functionat pâna în anul 1959, când a fuzionat cu Scoala Generala Nr.1.

În anul 1964, Scoala Generala Nr.1 s-a unificat cu Scoala Elementara Nr.7 si cu Scoala Evreiasca.

Începând cu acest an Scoala Generala Nr.1 are urmatoarea structura:

  • » clasele I-VIII cu predare în limba româna;
  • » clasele I-VIII cu predare în limba maghiara;
  • » clasele I-IV cu predare în limba germana.

Scoala Generala Nr.1 a contribuit de-a lungul anilor la înfiintarea si dezvoltarea altor unitati scolare din municipiul Alba Iulia.

În anul 1971, s-a înfiintat pe lânga institutia amintita sectia de muzica având clasele I-IV, aceasta sectie transformându-se în 1990 în Liceul de Muzica si Arte Plastice.

În 1979 s-a înfiintat în cadrul Scolii Generale Nr.1 o clasa speciala pentru elevii cu handicap intelectual, clasa ce a format nucleul Scolii Ajutatoare din Alba Iulia.

În 1994, în cel de-al 70-lea an de existenta, la solicitarea Scolii Generale Nr.1, Inspectoratul Scolar Judetean Alba a aprobat ca scoala sa poarte denumirea de Scoala cu cls. I-VIII „Vasile Goldis".

sursa Scoala generala Vasile Goldis Alba Iulia